BLOG / Trend

Nagy ötletek kis fürdőszobákhoz

10+1 tipp, hogyan legyen kis fürdőszobánk praktikus és stílusos

Számunkra a fürdőszoba a lakás oázisa. Az a hely, ahol mindig kicsit új erőre kaphat az ember egy frissítő zuhany, vagy épp lazító fürdő után. A fürdőszoba a szenvedélyünk, ezért is foglalkozunk vele több, mint 25 éve. Ugyanakkor az a jellemző manapság, hogy ez a helyiség a lakások többségében kicsi, sőt néhány esetben nagyon kicsi. Egy kis fürdőszoba azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne helyet találni benne mindennek ami lényeges, méghozzá úgy, hogy közben stílusos is legyen. Éppen ezért összegyűjtöttünk 10+1 tanácsot kisméretű fürdőszobák praktikus és egyben stílusos kialakításához.

 

1. Használj világos színeket!

Nagyjából köztudott tény, hogy a világos színek, különösen a fehér, optikailag tágítják a teret. A fürdőszobában sincs ez másképp. Különösen egy kisméretű fürdőszobánál érdemes világos színpalettából válogatni, hiszen a szűk teret derűsebbé, szellősebbé teszi. Nemcsak a fehérhez nyúlhatunk, a bézs, pasztell kék, pasztell zöld, halványsárga, illetve a halvány homok színek is nagyszerű választás lehetnek kis fürdőszobához. Nem elegendő ugyanakkor világos színekkel dolgozni, érdemes kiválasztani egy fő színt és ennek különböző árnyalatait használni a falon és a padlón is, így letisztult és átgondolt lesz az eredmény. Kis térben nem mindig jó ötlet a színek túlzott keverése vagy nagy kontrasztok használata, mert zsúfolttá, kaotikussá teheti az amúgy is kicsi szobát.

2. Kis méretű szaniterek, lebegő bútorok

Ha kicsi a felhasználható területünk, érdemes kisebb méretű dolgokkal berendezni, hogy kényelmesen elférjen végül minden. Erre a célra már rengeteg típusú szaniter kapható: kisebb méretű egyenes, vagy épp sarok kádak, ülő kádak, hosszított, de keskeny mosdók oldalt
elhelyezett, vagy falra szerelhető csapteleppel, falra szerelt WC kagylók és mindenek előtt lebegő, avagy falra szerelt bútorok. A lebegő bútorok különösen légiesek, elegánsak, nem nyomják el a teret és nincs tőlük olyan érzésünk, mintha az egész fürdőszobánk egy nagy
szekrényből állna. De a falra szerelt WC is hasonló hatást kelthet, ahol persze megoldható ennek kialakítása.

3. Lekerített formák: IGEN

Egy szűk térben előfordulhat, hogy négyszögletes formák felesleges helyet vesznek el a térből, ráadásul folyton beléjük is ütközhetünk, kellemetlen, zsörtölődő pillanatokat szerezve ezzel magunknak. Attól, hogy kicsi a fürdőszobánk lehet modern és stílusos, de ehhez nem kell mindennek szögletesnek lennie, még ha manapság ez nagyon divatos is. Használjunk bátran lekerekített, gömbölyded formákat! Nem csak megspóroljuk magunknak a sarkokkal való fájdalmas találkozásokat, de a gömbölyded formák barátságosabbá és otthonosabbá tehetik fürdőszobáját.

4. Sarok megoldások

Nem csak a gömbölyded formákkal spórolhatunk helyet a fürdőnkben, hanem az okosan beépített és kihasznált sarkok által is. Egy sarokkád, sarokba helyezett zuhanyzó, vagy akár sarokmosdó egy sarokbútorral mind értékes négyzetcentimétereket spórolhatnak meg nekünk a fürdőszobánkban. Ezekből már mind léteznek nagyon szép és modern megoldások, így nem kell lemondanunk a szépségről sem a praktikum javára.

5. Nagy méretű csempék, nagy minták

Gondolhatnánk, hogy kis térbe kis dolgok valók. Ez így is van, ha a bútorokról, vagy a szaniterekről van szó, de nem feltétlen igaz a csempékre. A nagyméretű csempék és főleg a hosszanti irányú nagy minták mind optikailag növelik, nyújtják a teret. A kisméretű csempék közötti fugázás egy zsúfolt ”négyzetrácsot” rajzol fel a fürdőnk falára és padlójára. A nagy csempék esetében ez a négyzetrács sokkal ritkább és szellősebb, így a teret sem nyomja össze annyira. A hosszanti minta szintén optikailag nyújtja a teret, ezzel is érdemes egy kis fürdőszobában játszani. Ha nem szeretnénk lemondani a kontrasztok használatáról, akkor érdemes egy hangsúlyos sávot/falat kiválasztani és ugyanazt a csempét használni a padlóra és a falra is, mert ezzel optikai csalást tudunk végrehajtani. Ezt a módszert kontrasztok nélkül is sikeresen alkalmazhatjuk, csak figyeljünk nagyon oda, hogy a szaküzletben kifejezetten olyan csempét kérjünk, ami burkolható falra és padlóra egyaránt.

6. Üvegajtók minden mennyiségben

Egy kis fürdőszobában ahol csak tehetjük, használjunk teljesen átlátszó üvegajtókat, üvegfalakat, hogy belátható maradjon az egész falfelület. Semmi tejüveg, vagy fóliázott felület. Ezek mind csak elzárnak egy részt a fürdőszobából, ezáltal csökkentik a belátható területet és nyomasztóvá teszik az amúgy is kicsi helyiséget. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy az üvegfalak nem a legolcsóbb megoldások, de ha hosszútávra tervez az ember, akkor érdemes plusz 1-2 hónapot spórolni erre a célra, mert sokkal szebbek, praktikusabbak és könnyebben kezelhetők, mint egy zuhanyfüggöny, vagy műanyag zuhanyajtó.

7. Kádparaván, az okos elválasztás

A kádparaván az egyik legelmésebb fürdőszobai megoldás. Tökéletes kompromisszumot nyújt az olyanoknak, akik kádat és zuhanyzót is mindenképp szeretnének, de a fürdőszoba mérete ezt egyszerűen lehetetlenné teszi. A kádparaván gyakorlatilag a többnyire macerás és nem túl higiénikus zuhanyfüggöny szerepét tölti be. Egy kádparaván nem igényel semmi plusz helyet. Mivel átlátszó, ezért nem zsugorítja a teret, nem takarja el a kádat, mint egy zuhanyfüggöny tenné. Mégis, tökéletesen betölti a szerepét és felfogja a kádból zuhanyzás közben kifröcsögő vizet. Így élvezhetjük a fürdőkádunk pihentető előnyeit, de a gyors zuhanyzásokról sem kell lemondanunk, ráadásul a fürdőszobánk sem ázik el mindeközben. A kádparaván esetében megmarad a káposztánk, de a kecske is jóllakik közben!

8. Fényt!

A sötét fürdőszobánál kevés nyomasztóbb dolog lehet egy lakásban. Használjunk minél több fényt, egyrészt, mert derűsebb és tágasabb lesz tőle a tér, másrészt pedig praktikai okok miatt. Épp a fürdőszobában nem árt, ha az ember tényleg látja is, hogy mit csinál … és itt most nem csak a hölgyek reggeli sminkjéről van szó, de minden bizonnyal az uraknak sem mindegy, ha kis pamacsok maradnak véletlen itt-ott az arcukon a borotválkozás után. A fürdőszobában a legpraktikusabb talán a süllyesztett spot lámpák használata, mert ezeket oda és annyit terveztethet az ember, ahová és amennyi neki tetszik. Ráadásul szinte láthatatlanul világítják be a teljes teret, nem vesznek el semmit a fürdőszoba területéből. A másik nagyon jó megoldás a tükörvilágítás használata, ami a fent taglalt problémákra azonnali orvosság.

9. Polcot ahová csak lehet

Egy kis fürdőszobában talán a legnehezebb a tárolás megoldása, hiszen egy fürdőszobában rengeteg apró dolgot kell eltennünk, főleg, ha azt szeretnénk, hogy rendezettnek és szellősnek tűnjön a fürdő. Minél kevesebb dolog van szem előtt egy kis fürdőszobában annál nagyobbnak fog hatni. De mindenhová zárt szekrényt sem tehetünk, mert az pedig teljesen beszűkítené a teret. Ezért érdemes ahová csak lehet nyitott polcokat tennünk és ezeken pedig lakberendezési dobozokba rendezi dolgainkat. Ezzel egyszerre nyerünk rengeteg pakolási felületet, mégsem zárjuk be magunk körül teljesen a teret. Nézzünk hát végig fürdőszobánkon és gondoljuk végig, hogy mely részeket nem használunk semmire. Ezek lesznek azok a területek, ahol tökéletesek lennének a polcok (pl. WC fölött, kis sarkokban, tükör mellett).

10. Törölközőszárítós radiátor, törölközőtartó trükkök

A fürdőszoba fűtésének megoldása főleg egy kis fürdőszobában nagyon trükkös lehet, hiszen a legtöbb ilyen fürdőszobában egyáltalán nincsen fűtőtest. Ha pedig van, akkor csak az értékes helyet foglalja el más hasznosabbnak tűnő dolgok elől. Márpedig fürdés után sokkal kellemesebb egy jó hőmérsékletű fürdőszobában tartózkodni, mint egy hideg fürdőszobában. A törölközőszárítós radiátor használata nagyon praktikus, hiszen nem csak a törölközőket szárítja, de közben fűti is a teret, ráadásul nagyon helytakarékos. Ezekből a radiátorokból többféle változat is létezik, így bármilyen fűtési rendszerre ráköthetők. Továbbá, ha már a törölközőknél tartunk: nagyon sok helyet spórolhatunk meg a falra szerelhető törölközőtartókkal és nem csak azért mert nem vesznek el tőlünk helyet, hanem azért is, mert nem csak a falra szerelhetjük őket, hanem pl. a zuhanyajtóra, vagy a mosógépünk oldalára, ha épp az lenne praktikus. Ne féljünk ötletelni és kreatívnak lenni!

+1 Kádpolc, a tökéletes kikapcsolódásért

Aki szereti az otthoni wellnesst (értsd: órákat ázik a kádban, csak mert nincs is ennél pihentetőbb) annak kötelező beszerezni egy ilyen szépséget. Nem csak az épp olvasni kívánt könyv marad rajta szárazon, de stabilan áll rajta a boros, vagy martinis pohár is. Ha még ez nem elég, ráfér egy kis tányér eper és pár illatgyertya is igény esetén. Csak arra érdemes figyelni, hogy a gyertyákkal ne a könyvet gyújtsuk fel lehetőség szerint. Ennél több nem is kell a hétköznapi boldogsághoz. Kádpolcot minden kádas fürdőszobába!

Kapcsolat

A város szívében megtalál minket, várjuk Önt sok szeretettel!