BLOG / Trend

7+1 ideális növény fürdőszobába

A növények természetes hozzátartozói egy boldog háztartásnak, hiszen nem csak díszítik a lakást, de egészségünkre és környezetünkre is pozitív hatást gyakorolnak. Éppen ezért azok, akik úgy gondolják, hogy ők biztosan egy növényt sem képesek életben tartani, azoknak is érdemes lenne még egy próbát tenni, mert a kulcs a sikeres növénytartáshoz csupán annyi, hogy meg kell találni a megfelelő növényt az adott helyiséghez. A fürdőszoba ilyen szempontból nehezített terepnek számít, mivel többnyire párás, nyirkos a levegője és sötétebb mint a lakás többi helyisége. Ettől függetlenül a növényeknek ugyanúgy helye van a fürdőszobában is, színt és életet kölcsönöznek a helység olykor rideg megjelenésének. A következő növények bármelyike ideális választás lehet saját fürdőszobánkba is:

Páfrány

A kezdő növénytartók kedvelt virága és egyben tökéletes választás a fürdőszobába. Víz-, meleg- és páraigényes növény, még télen is zöldell, és megköti a káros anyagokat. Túlöntözni nem szabad, leveleit azonban naponta lehet permetezni. Ami fontos, hogy nem bírja a pangó vizet, mert a megrekedő víztől gyökere rothadásnak indulhat. Élénk színe és dús, burjánzó levélzete bármilyen fürdőt megszépít és izgalmas őserdei hangulatot teremt.

Gyompálma

Népszerű és rendkívül dekoratív leveleivel díszítő levéldísznövény, mely otthonunk igazi ékessége lehet, ráadásul meglehetősen kevés odafigyelést igényel.Fény és hőmérséklet igénye teljesen átlagos és mivel kedveli a párás levegőt, ezért ideális hely lehet számára egy félárnyékos fürdőszoba. Gyakran permetezzük vízzel, így megelőzhető, hogy száradni, és barnulni kezdjenek a levelek végei. Vízigénye is átlagos, ne hagyjuk, hogy földje teljesen kiszáradjon, de kerüljük a pangó vizet alatta. Ha ezt betartjuk, akkor buja, trópusi hangulatot fog fürdőszobánknak kölcsönözni.

Vízipálma

Igazán igénytelen, gondozást szinte alig igénylő növény, amely nevéhez hűen kifejezetten szereti, ha agyon van locsolva és ellepi a cserepét a víz. Egyetlen dologra kell figyelni a pálma esetében, hogy kényes a tápanyagban dús földre, így erre ügyelnünk kell, ha a vízipálma szépségét szeretnénk becsempészni a fürdőszobánkba. Kezdő virágtartóknak kifejezetten ajánlott növény.

Orchidea

A meseszép növény eredetileg az őserődből származik, néhány típusa éppen ezért szereti, ha párás, meleg klímában cseperedhet. A lepkeorchidea és a papucsorchidea például nem igényel folyamatos öntözést, de a permetezésért hálás lesz. Érdemes odafigyelni, hogy sose álljanak vízben, de hetente egyszer a fürdőkádban, vagy zuhanyzóban érdemes lezuhanyozni őket. Az orchideák tartása nem feltétlen egyszerű feladat, több törődést és odafigyelést igényelnek, mint a korábban említett növények, de ha megfelelően tudjuk gondozni őket, akkor csodálatos virágaikkal ékszerei lesznek fürdőszobánknak.

Filodendron (könnyezőpálma)

A közép-amerikai dzsungelek lakóját sem éri nagymértékben a fény, így kellemes árnyékban él. A gondozása ugyancsak nem okoz különösebb odafigyelést. Kimerül annyiban, hogy közepes locsolást kíván, de a pangó víz hamar tönkreteszi a gyökereit. A könnyezőpálma, ha jól érzi magát, óriásira is megnőhet, ezért csak nagyobb méretű fürdőszobákba javasoljuk. Ha mégis kinőné a fürdőszobát a 70 cm átmérőjűre megnövő leveleivel, úgy nappalinknak még mindig méltó dísze lehet.

Aloe vera

Úgy tartják az aloe veráról, hogy képtelenség elpusztítani, ráadásul szereti a meleget és kevés fénnyel is beéri, így biztosak lehetünk benne, hogy a fürdőszobában jól érzi majd magát. Mivel fényt igényel a növény, ezért mindenképp az ablak közelébe helyezzük, locsolását pedig ne vigyük túlzásba, gyakran a levegő páratartalmával beéri. Az aloe vera kifejezetten jó dísze lehet a kis méretű fürdőszobáknak is.

Anyósnyelv

Rendkívül tartós és szívós növény az anyósnyelv, szinte elpusztíthatatlan, így az igazán gondatlan virágkedvelők is bátran megvásárolhatják. Elpusztítani gyakorlatilag csak egy módon lehet, ha túllocsoljuk. Amennyiben ezt sikerül elkerülnünk, mutatós leveleivel bármilyen fürdőnek szép dísze lehet.

+1: Borostyán félék

A kúszónövények kedvelőinek maga a mennyország a fürdőben a borostyán. A borostyán kedveli a nedves, párás levegőt és a félárnyékot, ebben a miliőben tud a leggyorsabban a legnagyobbra megnőni. Hosszú indákban fog lelógni a magasabb helyekről, de érdemes figyelni a növekedését, mert szép lassan képes átvenni az uralmat a fürdőszobában. Minden esetre festői hangulatot tud teremteni díszes leveleivel a fürdőszobában.

Kapcsolat

A város szívében megtalál minket, várjuk Önt sok szeretettel!