Gyakran Ismételt Kérdések

Burkolatokkal kapcsolatos kérdések

 • Mennyi plusz csempét érdemes rendelnem a fürdőszoba burkolásához?

  Ha a burkolatot egyszerű sormintában tervezzük letenni, úgy a megrendelésnél általában elegendő +10%-ot rászámolni az elvileg szükséges mennyiségre. Ha bármilyen más egyedi mintában (pl. diagonálisan) tervezzük a burkolást, úgy érdemes ennél többet rászámolni a rendelésre.

 • Hogyan számolandó a ragasztó és a fugázó mennyisége?

  A ragasztó esetében általánosságban 5 kg / m2 aránnyal kell számolni, míg a fugánál ez az arány 0,5 kg / m2.

 • Mikor, milyen fugát kell használni?

  A fugát illetően két féle fuga létezik, az általános és az epoxi gyanta bázisú fuga. A fő különbség a kettő között, hogy míg az általános fuga könnyen koszolódik, addig az epoxi gyanta alapú fuga szinte egyáltalán nem. Ezért a fürdőszobában, illetve konyhában, vagy hasonló helyiségekben, amely nagyobb igénybevételnek van kitéve, megéri ezt a típust használni. Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy ez a típusú fuga, pont a könnyen tisztíthatóságának és ellenálló képességének köszönhetően drágább, mint az általános fugák.

 • Mikor, milyen ragasztót kell használni?

  A lap méretétől és súlyától függ, hogy milyen ragasztót kell használni. Többnyire a flexibilis ragasztó megfelelő az átlagos lapokhoz, a rugalmasság és tartósság szempontjából ez a legjobb választás. A 60cm x 60cm-nél nagyobb lapoknál már érdemes S1 besorolású ragasztóval burkolni, hogy biztosan megtartsa a burkolatot.

 • Csempék esetében mi a legkisebb rendelhető mennyiség?

  A legkisebb rendelhető mennyiség a csempékből 1 doboz, ami dobozolástól függően változhat kb. 0,5 m2 és 1 m2 között. Természetesen léteznek olyan dekorcsempék is, amelyeknek darabára van, tehát darabra is rendelhetők.

 • A drágább csempe jobb minőségű is, vagy olcsó csempéből is van megbízható minőség?

  A csempék árbeli eltérései az alapanyagok és máz minőségének tudhatók be. A drágább csempék tehát többnyire jobb minőségű alapanyagokat, vagy kidolgozást takarnak. Ettől függetlenül olcsóbb csempék között is található kifejezetten jó minőségű. Ha biztosra akarunk menni, akkor figyelembe vesszük a helyiségek forgalmasságát a választáskor. A nagyobb forgalmú, jobban igénybevett helyiségekbe megéri egy jobb minőségű csempébe befektetni, mert ezeknek hosszú távon nagyobb az ellenállása, így tovább bírják majd a gyűrődést. Kisebb forgalmú helyiségbe magabiztosan válogathatunk az olcsóbb csempék között is.

 • Mi a különbség a csempe és járólap típusok között? Melyiket hová érdemes tenni?

  Először is csempének a falra tehető burkolatot nevezzük. Éppen ezért csempét csak falra javasolt tenni, mivel nincs olyan kiképzése (sem kopásállóság, sem megfelelő keménység), ami a padlóra való burkoláshoz megfelelő lenne. Ezzel szemben a padlólapok kiképzése olyan, amely bírja a fokozott igénybevételt, tehát egyaránt padlóra és falra is burkolható. Ha kültérre keresünk burkolatot, akkor mindenképp gres alapanyagú padlólap javasolt, mert ennek nincs vízfelvevő képessége, nem úgy, mint a klasszikus vörösagyag padlólapoknak. Padlófűtés esetén szintén a greslapok javasoltak.

 • Mi a különbség a hideg és meleg burkolás között?

  A legnagyobb különbség a kettő között a felhasznált anyagokban rejlik. A hidegburkolás esetében többnyire ellenálló, keményebb anyagokat használnak (pl. különböző anyagú csempék és padlólapok, gránitlapok, márványlapok, kő, stb.), míg a meleg burkolás alapanyagai általában a parketta, laminált padló, vagy a padlószőnyeg. Alkalmazásuk attól függ, hogy a ház adott területe mekkora igénybevételnek van kitéve. A nagyobb igénybevételhez a hideg, míg a kisebb igénybevételhez a meleg burkolatok javasoltak.

Csaptelepekkel kapcsolatos kérdések

 • Milyen tisztítószert használjak a krómozott csaptelephez?

  Ha szeretnénk, hogy sokáig szép maradjon a felület, akkor általános tisztítószerek, főként citromsav, illetve gyengébb ecetsav tartalmú vegyszerek javasoltak. Az agresszív szerek, pl. vízkőoldó, megmarhatja a krómozást, amitől foltos és matt lesz a felület.

 • Zuhanyfejet és gégecsövet cserélnék. Kell a kompatibilitásra figyelni?

  Nem szükséges, mert a gégecsövek és a fejek csatlakozása is szabványméretű. Továbbá a fali tartóhoz is minden gégecső és zuhanyfej kompatibilis. A gyártók erre nagyon figyelnek.

 • Ha új fali csaptelepet szeretnék (zuhany, vagy kádtöltő), akkor a régi csaptelep kiállását használhatom?

  Igen, ez minden csaptelepnél szabvány (15 cm). Nem nagyon van olyan gyártó, aki ettől eltérne.

 • Milyen típusú mosdó csaptelepek vannak? Milyet érdemes választanom?

  Típusát és kialakítását tekintve rengeteg fajta csaptelep létezik. Amit a vásárlásnál a legfontosabb szem előtt tartani, hogy kerámiabetétes csaptelepet vegyünk, mert ezek sokkal könnyebben kezelhetők, jobb minőségűek és könnyebben javíthatók, mint régebbi társaik. A csaptelep kialakítását illetően pedig mindig azt vegyük figyelembe, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a fürdőszoba. Ha fali kiállású a mosdónk, akkor falra szerelhető csaptelepet érdemes választani, minden más esetben álló csaptelepet választhatunk. Persze a kiállások többnyire módosíthatók, ha mindenképp másfajta csaptelepet szeretnénk, de ez esetben érdemes megfontolni, hogy megéri-e az átalakítás plusz költségét egy csaptelep miatt elvállalni.

Fűtéssel, világítással, szellőzéssel kapcsolatos kérdések

 • Hogyan oldjam meg a fürdőszoba szellőzését, ha nincs ablak?

  A fürdőszoba párátlanítása kiemelten fontos, hiszen ahol folyamatosan megül a pára, ott előbb utóbb felbukkan a penész, aminek nagyon káros élettani hatásai lehetnek. Több módszer is létezik a párátlanításra ablak hiányában. A legolcsóbb megoldás a konyhasó, ami magába szívja a nedvességet. Egy kis tálca konyhasó is sok nedvességet meg tud kötni, de nagy mennyiségű párával sajnos nem boldogul. Hasonló elven működik a tablettás, vagy pasztillás páramentesítő, ami ugyan nagyon praktikus, de folyamatos és nagymértékű párával szintén nem tud megbirkózni. A hűtve szárító készülékek nagymértékű párával is megbirkóznak, működésükhöz nem használnak vegyszert, általában légszűrőként is működnek, viszont drágábbak és nagyobbak, mint a pasztillás társaik, továbbá árammal működtethetők. Egy beépített ventilátor a legelterjedtebb párátlanító módszer, ha van lehetőség a beépítésre. Ez olcsó, hatékony megoldás, de viszonylag nagy zajjal jár a működése és figyelni kell, hogy olyan típust válasszunk, amelyen nem tud átfújni a szél, mert az nagyon lehűti a fürdőt.

 • Milyen lehetőségeim vannak a fürdőszobai fűtés kialakításánál?

  A legkézenfekvőbb, ha a fürdőszobába is radiátort teszünk. Ha erre nincs lehetőség, illetve, ha esetleg a fűtésszezon még nem kezdődött el, de a fürdőszobában már hideg van, akkor fürdőszobai törölközőszárítós radiátor a legelterjedtebb megoldás. Ezt be lehet kötni a fűtési rendszerbe, illetve fűtőpatronnal is lehet szerelni, ami elektromosan fűt. Ezen kívül ma már vannak modern, formatervezett fűtőfalak is, melyek nagyon elegánsak és a törölközőszárítós radiátorokhoz hasonlóan többféleképpen is működtethetők. Végül, ha van lehetőségünk padlófűtés kialakítására, akkor a fürdőszobában ez is egy kellemes megoldás lehet, hiszen így nem kell soha a hideg padló miatt vacogni fürdés után.

 • Fürdőszobai világításnál mire kell figyelnem? Milyen lámpát vehetek?

  Mindenképpen olyan lámpát érdemes venni, ami bírja a fürdőszobai párát. Fürdőszobaszalonokban és lámpa szaküzletekben egyaránt vannak ilyen, kifejezetten fürdőszobába javasolt lámpák. Ezen túl érdemes hideg fényű led izzókat választani, egyrészt mert a led energiatakarékos, a fehér fény pedig nem torzít a burkolatok színén. Ha egyenletes megvilágítást szeretnénk, akkor a legjobb választás, ha mennyezetbe süllyeszthető spot lámpákat választunk, mert ezeket úgy helyezhetjük el, ahogy nekünk a legjobban megfelel. További lehetőségek a tükör, vagy bútorvilágítás választása, kiegészítésként a mennyezeti világításhoz. Előbbi hasznos tud lenni, ha kifejezetten az arcunk megvilágítására van szükség (pl. sminkeléshez), utóbbi általában inkább esztétikai értéket képvisel.

Garanciával kapcsolatos kérdések

 • Ha garanciális probléma lép fel egy terméknél, akkor mi a teendő? Hogyan lehet érvényesíteni a garanciát?

  A termék gyártójának a szervizét kell megkeresni és felvenni velük a kapcsolatot, nem pedig az értékesítő üzlettel. Mindig szükséges a kitöltött garanciajegy bemutatása, melyet a vásárláskor az eladó tölt ki. Vannak olyan gyártók, akiknél maga a számla a garanciajegy, ezért a számlát is mindig érdemes megőrizni. Különösen nagyobb értékű termékek esetében MINDIG ŐRIZZE MEG a garanciajegyet és a számlát, mert ezek nélkül később tehetetlen lesz garanciális problémák ügyében.

 • Hány év garancia jár általában a szaniterekre?

  10 év. Ettől nagyon kevés gyártó tér el.

 • Hány év garancia jár általában a csaptelepekre?

  1 és 10 év között. A minőségi csaptelepekre többnyire 5 év garancia jár. Ugyanakkor sokszor az a fontosabb szempont, hogy rendelkezik-e a gyártó országos szervizzel és beszerezhetők-e hozzá pótalkatrészek. Sok gyártó feltüntet 5-10 év garanciát, de ha tényleges probléma van, akkor kiderül, hogy nincs kihez fordulni az országban, mivel nincs is itt szervizük. Erre mindig érdemes rákérdezni még a tényleges vásárlás előtt.

Szaniterekkel kapcsolatos kérdések

 • Érdemes masszázskádat, vagy két személyes kádat vennem?

  Ha az ember egy kis otthoni luxusra vágyik, akkor mindkettő nagyszerű megoldás. Ha viszont hosszú távra tervez valaki, akkor figyelembe kell vennie, hogy igényt fog-e tartani ezen termékek szolgáltatásaira 10 év múlva is. Ha a válasz igen, akkor megéri a befektetés. Egyéb esetben azonban, lehetséges, hogy egy klasszikus káddal jobban jár az ember. A masszázskádnál mindenképp figyelni kell a fúvókák folyamatos tisztántartására, hosszú távon csak rendszeres tisztítással használható a masszázs funkció. A két személyes kádaknál pedig a vízigényt érdemes mérlegelni, hiszen ha csak egyedül használja éppen az ember a kádat, akkor is majdnem ugyanannyi vízzel kell feltölteni, mint amikor ketten használják, ez pedig a vízfogyasztáson erősen meglátszik rendszeres használat esetében.

 • Ha beépített WC tartályt szeretnék, az hosszútávon hogyan javítható?

  A WC tartályt be lehet nyugodtan építeni, a nyomótábla, vagy nyomógombot le lehet pattintani és később szükség esetén a belső rész innen szerelhető, javítható.

 • Mi a jobb: zuhanytálca, vagy zuhanyfolyóka?

  A tálca mellett szól az alacsonyabb ár, az egyszerű beépítés és a cserélhetőség. Az öntött márvány tálcák már vannak olyan jók, mint a folyókás megoldás, viszont ezeknél is szükséges az aljzat vésése. A folyóka a legjobb megoldás, ha be lehet vésni az aljzatba, mert a ráburkolásnak köszönhetően erősebb lesz, mint egy akril tálca, de még a márványt is lekörözi. Amire a zuhanyfolyóka esetében érdemes figyelni, hogy a beépítésnél kellő lejtést alakítsanak ki, mert ha a víz nem folyik el rendesen, akkor pangó víz marad a zuhanyzóban, ami higiéniai szempontból semmiképp sem előnyös.

 • Milyen típusú WC-csészék vannak? Mi köztük a különbség?

  Az első lényeges döntés, hogy fali, vagy álló WC csészét szeretnénk. Ilyenkor fontos szempont, hogy alsó, vagy hátsó bekötésű a WC-nk, mert a fali WC csak hátsó bekötésű lehet, míg az álló WC mindkettő. A következő, hogy lapos, vagy mélyöblítésű legyen a WC. Ezen kívül vannak monoblokkos WC csészék, amikor az öblítőtartály a WC csészére van szerelve. További típus a peremnélküli csésze, amelyet higiéniai okok miatt fejlesztettek ki, hogy a perem alatt ne tudjanak megtapadni a baktériumok. A fali WC-nél fontos szempont lehet az öblítőtartály besüllyesztése a falba, ami helytakarékosság és esztétikai szempontok miatt gyakori, azonban nem mindenhol kivitelezhető, ezért mindenképp egyeztetni kell egy szakemberrel mielőtt egy ilyen típusú WC-t/tartályt vennénk.

 • Milyen kádat érdemes választanom? Mi a különbség az akril és lemezkád között?

  Az akril és lemezkád között a különbség, ahogy azt a nevük is mutatja, az anyagukban rejlik. Az akril kád könnyű, gyorsan átmelegszik és antibakteriális tulajdonságának köszönhetően nehezen koszolódik. A legfontosabb szempont, hogy minimum 4 mm-es akrilból készítsék a kádat. Fontos, hogy felületének fényét a polírozás adja, ezért tilos szemcsés tisztítószerrel súrolni! A lemezkádak masszívabb anyagból készülnek, legalább 3,5 mm vastagságút érdemes venni belőle. Anyaga miatt hidegebb, ridegebb, mint az akril, viszont kevésbé érzékeny a felülete a vastag égetett zománc miatt. Hosszú távon lehet, hogy tartósabb, mint az akril, de javítani is sokkal drágább.